Niecodzienne połączenia? Bogactwo białka i kwasów omega 3 i 6. Dla miłośników tego, co zdrowe i tego co wyśmienicie smakuje.
12 dużych obranych surowych krewetek tygrysich
200 g sera feta pokrojonego w kostkę
2 łyżeczki sosu sojowego
1½ łyżeczki oleju słonecznikowego
200 g długoziarnistego ryżu
0,75 l wywaru warzywnego
150 g groszku cukrowego pokrojonego wzdłuż na połówki
2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
1 pęczek pokrojonej cebulki dymki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/4 kg małych pieczarek przekrojonych na połówki
10 g posiekanego świeżego imbiru
2 łyżki sezamu
sól, pieprz
1. Wyciskamy sok z imbiru, dodajemy sos sojowy, a następnie pokrojony w kostkę ser i delikatnie mieszamy.
2. Do rozgrzanego oleju wrzucamy ryż i smażymy na małym ogniu około 3 min, cały czas mieszając. Dolewamy wywar, nadal mieszając i gotujemy na małym ogniu około15 min, aż ryż zmięknie i wchłonie wywar.
3. Na patelni smażymy cebulkę dymkę i pieczarki, a następnie dodajemy groszek cukrowy i krewetki. Często mieszamy, aż krewetki zrobią się różowe a warzywa zmiękną i pozostaną lekko chrupkie.
4. Dodajemy ser feta z marynatą, smażymy na małym ogniu 30 s, by rozgrzać ser, przewracając go delikatnie na drugą stronę, żeby się za bardzo nie rozpadł. Posypujemy posiekaną kolendrą, natką pietruszki i sezamem. Dodajemy sól i pieprz, delikatnie mieszamy.
5. Sos krewetkowo-serowy oraz ryż nakładamy na talerze, które możemy udekorować kolendrą.