Dla wszystkich miłośników Hiszpanii i jej kuchni – namiastka kulinarna wakacyjnych wyjazdów do przyrządzenia samodzielnie.
paczka mrożonych owoców morza
600 g białego ryżu
½ kg pomidorów
1 puszka zielonego groszku
70 g pasty pomidorowej
3 cebule
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
½ kg szynki wieprzowej
1 kg piersi z kurczaka
natka pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
2 gałązki tymianku
3 liście laurowe
sól, pieprz
1. Rozmrażamy owoce morza.
2. Kurczaka oraz szynkę kroimy w kostkę i obsmażamy na oliwie z oliwek.
3. Do garnka wrzucamy posiekaną cebulę, pomidora, sól, pieprz.
4. Zalewamy składniki dwoma litrami wody i dodajemy czosnek, liście laurowe, tymianek.
5. Kiedy bulion zacznie wrzeć, dorzucamy mięso i owoce morza, po czym gotujemy minimum 2 h na małym ogniu.
6. Po 1,5 h gotowania dodajemy pokrojoną w paski paprykę, gotujemy jeszcze 0,5h, a następnie odcedzamy składniki.
7. W oddzielnym garnku gotujemy ryż i pozwalamy mu pęcznieć przez 15 min, następnie dodajemy do niego odcedzony zielony groszek.
8. Łączymy na patelni wszystkie składniki, dodajemy pastę pomidorową i podsmażamy około 10 min.
9. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.