Na drobną pyszną przekąskę, na spotkanie ze znajomymi i na przegryzkę na przyjęcie – bruschetty z salsą z owoców morza, ewentualnie w połączeniu do wyboru z innymi salsami – opcja do spróbowania. A jak już raz spróbujecie – to będziecie ją powtarzać przy każdej sposobności!
2 małe bagietki
100 g masła
sok z połówki cytryny
skórka z połówki cytryny
mały kawałek imbiru drobno posiekanego
1 dojrzałe awokado
połówka dużej czerwonej cebuli
1/4 posiekanego chili
2 duże ząbki czosnku
łyżka świeżej kolendry
sól, pieprz, cukier trzcinowy
około 10 krewetek
5 dużych krążków kalmarowych
1. Miękkie masło, sok z 1/4 cytryny, skórkę z połówki cytryny i posiekany drobno imbir miksujemy lub ubijamy widelcem
tak, aby nasze składniki się wymieszały. Odstawiamy.
2. Bagietkę kroimy na grube, około 2-3 cm kromki, polewamy odrobiną oleju i pieczemy w piekarniku do
uzyskania złotego koloru.
3. Nasze owoce morza siekamy na kostkę, solimy i przesmażamy parę minut na patelni. Odstawiamy do
ostygnięcia.
4. Awokado miażdżymy widelcem i dodajemy posiekaną cebulkę, kolendrę, czosnek, chili, sól
i pieprz oraz sok z 1/4 cytryny i cukier.
5. Dodajemy owoce morze i wszystko mieszamy.
6. Po wyjęciu bułeczek z piekarnika smarujemy je sporą ilością masła i układamy naszą salsę na wierzchu.
7. Możemy posypać całość parmezanem.