Niestandardową propozycją na każdego grilla mogą być krewetki. Proste w przygotowaniu, niepowtarzalne w smaku i znacznie bardziej wyszukane niż standardowe grillowe propozycje.
1 kg dużych obranych krewetek
4 łyżki oliwy z oliwek
70 g miękkiego masła
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 posiekany ząbek czosnku
1 mała posiekana cebula szalotka
1/2 łyżeczki papryki
świeżo zmielony pieprz, sól
1. Rozgrzewamy grilla.
2. Mieszamy zmielone masło, oliwę z oliwek, czosnek, szalotkę, sól, pieprz, szczypiorek i paprykę w misce.
3. Dodajemy krewetki, bardzo dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami i pozostawiamy w lodówce na 45 min.
4. Nadziewamy krewetki na patyczki do szaszłyków, umieszczając patyczek przy ogonie i przy głowie, pozostałą marynatę usuwamy.
5. Delikatnie smarujemy ruszt grilla olejem, a następnie grillujemy przez około 3 min, aż krewetki utracą swą przezroczystość.