Zupa orientalna, z lekką nutką ostrości – poczujecie się jakbyście byli w Tajlandii!
450 g krewetek Black Tiger
1 l bulionu rosołowego (ew. kostka rosołowa)
2 pomidory
2 cebule dymki
1 świeży imbir
1 papryka jalapeno
puszka mleka kokosowego
4 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki sosu chilli
2 łyżeczki sosu rybnego
1. Zagotowujemy bulion, ew. do gotującej wody wrzucamy 2 kostki rosołowe..
2. Kroimy dymki i wyciskamy sok z limonki. Siekamy imbir i paprykę.
3. Sparzamy pomidory, żeby łatwo było je obrać ze skórki i kroimy na kawałki.
4. Do bulionu wlewamy sok z limonki i posiekane dymki, imbir i paprykę. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem przez 20 minut.
5. Dodajemy mleko kokosowe, krewetki, pomidory (wraz z sokiem), sosy: chilli i rybny.
6. Zagotowujemy ponownie.
7. Przed podaniem możemy posypać zupę zielonymi częściami dymki.