Ośmiornica w nowym wydaniu? Koniecznie spróbujcie zrobić z niej gulasz!
1 kg mrożonych ośmiorniczek baby
200 g pokrojonego bekonu
1 szklanka koniaku
2 szklanki białego wina
4 ząbki czosnku
1 cebula
2 pomidory
1 łyżka oliwy z oliwek
tymianek
natka pietruszki
liść laurowy
sól
pieprz
1. Ośmiorniczki kroimy na kawałki, a następnie parzymy, aby je rozebrać (usunąć przyssawki i cienką skórkę).
2. W garnku robimy marynatę z soli, pieprzu, gałązki tymianku, liścia laurowego, natki pietruszki i szklanki koniaku.
3. Wkładamy ośmiorniczki do marynaty na 4 godziny.
4. Kroimy bekon w paski, dużą cebulę w kostkę, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, pomidory, rozbite ząbki czosnku, a następnie łączymy składniki z ośmiorniczkami i marynatą.
5. Zalewamy składniki dwoma lampkami wina i taką samą ilością wrzącej wody.
6. Gotujemy na wolnym ogniu około 4-5 godzin. Podajemy z ryżem lub kaszą.