Kalmary mają delikatny słodko-morski smak i lekko gumowatą konsystencję. Zawierają wiele składników odżywczych, stanowiąc bogate źródło białka i witamin z grupy B, dlatego podane z czosnkiem i białym winem są idealną propozycją na obiad.
1 kg kalmarów
15 ząbków czosnku
2 szklanki wytrawnego białego wina
natka pietruszki
sok z cytryny
2 łyżki masła
sól, pieprz
1. Płuczemy kalmary w zimnej wodzie i usuwamy worki z tłuszczem.
2. Kroimy kalmary na kawałki i siekamy macki.
3. Obieramy i drobno siekamy czosnek.
4. Siekamy natkę pietruszki.
5. Wrzucamy na patelnię kalmary, dodajemy białe wino, posiekany czosnek i natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
6. Podgrzewamy aż zacznie wydzielać się niewielka ilość wywaru, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę, regularnie mieszając.
7. Dodajemy masło oraz sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Można podawać z ryżem lub kaszą.