Kalmary mają lekko gumowatą konsystencję. Zawierają wiele składników odżywczych, stanowiąc bogate źródło białka i witamin z grupy B. W sosie pomidorowym podbiją serca nawet sceptyków.
300 g mrożonych kalmarów
200 g mrożonych krewetek
1 puszka zielonego groszku
250 g ryżu
4 pomidory
1 cebula szalotka
ząbek czosnku
kostka bulionu warzywnego
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
natka pietruszki, zielony pieprz, liść laurowy
1 słodka czerwona papryka
po łyżeczce oregano, tymianku i bazylii
1. Rozmrażamy kalmary i krewetki.
2. Smażymy posiekaną szalotkę, paprykę pokrojoną w paski i czosnek na oliwie z oliwek.
3. Na oddzielnej patelni lekko podsmażamy kalmary i krewetki.
4. Obieramy pomidory i mieszamy je z groszkiem.
5. Tak przygotowane składniki wrzucamy do garnka, dodajemy wszystkie przyprawy, zalewamy dwoma dużymi szklankami wody oraz bulionem warzywnym i gotujemy około 30 min.
6. Po tym czasie dodajemy ugotowany, odcedzony ryż i dokładnie mieszamy.